VARİSTEN KORUNMANIN 10 YOLU

ev temizliği

 

 

 

 

 

Hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkan varis; ağrı, yanma, ayak bileklerinin şişmesi, kaşınma ve yorgunluk hissinin yaşanmasına neden oluyor. Yani varis sadece görüntüsüyle değil verdiği acılarla da rahatsızlık veriyor. Özellikle kadınların baş belası varisten korunmak ise hiç zor değil! 

 

 

 

 

 

1- Bacaklarınıza Soğuk Su Uygulayın 

 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Soğuk su toplardamarların büzülmesine neden olur, kanın daha çabuk kalbe dönmesini sağlar. Böylece toplardamar da rahatlar. Bu yüzden duş alırken mümkün olduğu kadar ılık su kullanın. Ayrıca duş veya banyodan çıkmadan önce bacaklarınıza masaj yaparak soğuk su uygulayın. 

 

 

 

 

 

2- Dar Kıyafetlerden Kaçının 

 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Korse veya dar tayt gibi kıyafetler karna basınç yapar ve bu varis ağrılarını daha da artırır. Bu yüzden korse ve benzeri dar giysileri giymekten özellikle kaçının. Dar giysiler bacaklardan kalbe dönmeye çalışan kanın rahat akmasını engelliyor ve bu akış yönünü daraltıyor. 

 

 

 

 

 

3- Yürüyüş Yapın

 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Yürüyüş yapmak kanın dönüşünü kolaylaştırıyor ve bacak pompasını güçlendirir. Yürüyüş yaparken derin nefes alıp verme gibi solunum egzersizi de kanın dönüşünü kolaylaştırıyor. Her gün en az iki defa 20 dakika yürüyüş yapın veya bisiklete binin. 

 

 

 

 

 

4- Kemerinizi Çok Sıkmayın 

 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Eğer kemer kullanıyorsanız pantolon ve eteklerinizin bel kısmını fazla sıkmayın ve çok dar kemerler kullanmayın. Diz üstü taytlar, slip, iç çamaşırları, dar pantolonlar ve benzeri giysiler de baskı yaptıkları bölgenin altında kan toplamasına neden olup, zaman içerisinde varislere yol açabiliyor. 

 

 

 

 

 


5- Babet Tarzı Ayakkabılar Kullanmayın 

 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Babet gibi düz taban ayakkabılar giymeyin. Ayak bileği ve baldır kaslarının düzenli ve ritmik çalışmasını kısıtlamayacak ayakkabıları tercih edin. Ayakkabınız mutlaka 2 ile 3 cm topuklu olmalı ve asla dümdüz olmamalıdır. 

 

 

 

 

 

6- Aşırı Baharat Tüketmeyin

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Yanlış beslenme varis gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle beslenmenize dikkat edin ve sık aralıklarla az miktarlarda yemek yiyin. Öğünlerinizde sebze ağırlıklı ve bol lifli yiyeceklere yer verin. Aşırı baharatlı, mayalı gıdalar, lifçe fakir yiyecekler, kahve, alkol ve sigaradan uzak durun. 

 

 

 

 

 


7- Bol Su Tüketin

 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Su içmek hem kanın akışını hem de vücutta biriken atık maddelerin atılımını kolaylaştırıyor. Bu nedenle günde en az iki litre su için. 

 

 

 

 

 


8- Bacağı Sıkacak Şekilde Oturmayın 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Ayakta veya oturarak uzun süre hareketsiz kalmak, varis oluşumunu tetikler. Eğer mesleğiniz gereği sabit durmanız gerekiyorsa bacaklarınızı düzenli olarak hareket ettirerek kaslar yardımıyla kanın bacaklarda toplanmasını engelleyebilirsiniz. Oturma süreniz yarım saati geçtiğinde 10-15 adım kadar yürüyüş yapmanız ayak ve bacaktaki dolaşımı düzenliyor. Bacak bacak üstüne atma, bağdaş kurarak ya da çömelerek oturma gibi hareketlerden mutlaka kaçının. 

 

 

 

 

 

9- Uyurken Ayaklarınız Yukarıda Olsun 

 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Geceleri uyurken yer çekiminden faydalanarak ayak ve bacaktaki birikmiş kan vücuda geri yönlendirilebiliyor. Bunun için ayakların kalp seviyesinden birkaç santim yüksek olması yeterli. Yatağın ayakucu kısmının altına 10 santimlik yükselti koyun. 

 

 

 

 

 

10- Güneşlenmekten Kaçının

 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Bacakları kuma gömmek ve direkt güneş ışınlarına maruz kalmak damarların genişlemesine ve içlerinde kanın birikmesine neden oluyor. Bu nedenle daha çok gölgede dinlenin ve mümkün olduğu kadar deniz içinde vakit geçirin. 

 


 

Web Tasarım