MEME KANSERİ TEDAVİSİNDE YENİ GELİŞMELER

ev temizliği

 

 


Bilim insanlarının üzerinde en çok çalışma yaptığı kanserlerden biri meme kanseri. Yeni tedavi yöntemlerinin hayatta kalma oranını artırdığını belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Er, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada yeni 4 gelişmeyi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

 

 


1- Kemoterapi Gerekliliği Azaldı

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Kemoterapi bazı hastalar için hayat kurtarıcı bir tedavi yöntemi. Bununla birlikte 2018’de en önemli gelişmelerden biri erken evre, hormon reseptörleri pozitif kadınlarda kemoterapi gerekliliğinin azalması oldu. Uluslararası bir çalışma; kemoterapiden fayda görecek olan hastalar ile fayda görmeyecek olanların ayrılmasını sağladı. Tümör büyüklüğü 1-5 cm arasında olan, lenf bezlerine yayılmamış, ER pozitif, HER2 negatif, kanser nüks riski düşük hastalar için kemoterapi vermeksizin yalnızca hormonoterapi ile hastalıksız yaşam büyük ölçüde mümkün hale geldi. Bu hastaların yüzde 93’ünde başarı sağlandı.

 

 


2- Hastalığın İlerlemesi 2 Kat Geciktirildi

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Meme kanseri olan hastaların yüzde 30’unda tümörün özellikleri değişebiliyor. Eğer kanser hücreleri hormon reseptörleri pozitifse hormonoterapi için kullanılan ilaçlara direncin gelişmesini geciktiren CDK4-6 inhibitörü adı verilen haplardan eklendi. Bu sayede hastalığın ilerlemesine kadar geçen sürede 2 kata varan uzama sağlandı.

 

 


3- Akıllı İlaçlarla Hastalığın Kontrolü Sağlandı

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Meme kanserinde genetik yatkınlığı gösteren BRCA 1-2 genlerinde mutasyon olan hastalarda yeni bir tedavi seçeneği kullanılmaya başlandı. Daha önce yumurtalık kanserinde etkili olduğu gösterilen ilaçlar meme kanserinde de etkinliğini kanıtladı. PARP inhibitörü olarak bilinen haplar ile hastalığın kontrolü sağlandı.

 

 


4- Tamamlayıcı Tedaviler Yararlı Bulundu

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Meme kanseri tedavisi süresinde ve sonrasında, belirtilerin ve yan etkilerin tedavisinde tamamlayıcı tıp tekniklerinden yararlanmak konusunda Integratif Tıp Derneği (SIO) ve Amerikan Klinik Onkoloji Derneği (ASCO) ortak görüş açıkladı. Anksiyete (endişe), stres, duygu durum bozuklukları, yorgunluk, yaşam kalitesi, lenfödem, kemoterapiye bağlı bulantı-kusma, ağrı ve uyku sorunları için uygun tamamlayıcı teknikler önerildi. Endişe ve stresi azaltmak için müzik tedavisi, meditasyon, stres yönetimi ve yoga yararlı bulundu. Yaşam kalitesini artırmak için yoga ve meditasyon; kemoterapiye bağlı bulantı-kusmanın azaltılması için akupunkturdan faydalanılması önerildi. Meme kanseri tedavisine bağlı yan etkileri kontrol etmek için besin destekleri ise uygun bulunmadı.

 


Kaynak: sabah.com.tr

 

Web Tasarım