HAMİLELİKTE MİDE BULANTISINA NE İYİ GELİR?

ev temizliği

 

 

 

Hamilelik sürecinde mide bulantısı en fazla karşılaşılan sorunlardan biridir. Her kadın bu süreci farklı atlatsa da hamile kadınların yüzde 80’i hamilelik sürecinde bulantı yaşar. Özellikle BHCG hormonun yükselmesi mide bulantısı yaşanmasına neden olur. Hamilelik sürecinde yaşanan mide bulantılarının hormonlar dışında sebepleri de elbette var. Kokulara karşı duyarlılıkta ve mide asidinde artış olması; halsizlik, yorgunluk ve stres gibi nedenlere bağlı olarak da yaşanabilir. Üç aylık zamanı aşan bulantılarda ise midede herhangi bir sorun olup olmadığı araştırılmalı ve bir uzmana başvurulmalıdır.

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Hamilelikle mide bulantısı genel olarak sabah saatlerinde başlar. Bu nedenle hamilelik sürecinde meydana gelen mide bulantıları “morning sickness” yani “sabah hastalığı” olarak adlandırılır. Hamilelik boyunca meydana gelen mide bulantıları bebeğe herhangi bir zarar vermez. Hamile kadının mide bulantısından dolayı yemek yiyemiyor olması bebeğin beslenmediği anlamını taşımaz. Ancak bu süreç uzarsa o zaman mutlaka doktora başvurulmalıdır. 

 

Hamileliğin özellikle ilk üç ayında yaşanan mide bulantısının neden meydana geldiğini az çok öğrendik. Peki, bu bulantıları gidermek için ne yapmak gerekiyor?

 

 

 

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

 

 

 

ev temizliği

 

 

 


- Gebelik süresince anne adayının sakin ve psikolojik bakımdan konforlu koşullarda yaşaması, mide bulantısı sorunlarının azalmasına yardımcı olur. 

 

- Hamile olan bir kadın fiziksel açıdan kendisini çok fazla yormamalı ve yeterli seviyede dinlenip uyumalıdır.

 

- Bazı gıdalar hamilelik sürecinde mide bulantısının bastırılabilmesi için anne adayına yardımcı olabilir. Özellikle sabah saatlerinde yaşanan bulantıyı gidermek için; uyanır uyanmaz bir parça kuru ekmek, tuzlu kraker ya da bir elma yiyebilirsiniz. Bunları tüketip bir süre uzanırsanız mide bulantısı yaşanmamasını sağlayabilirsiniz.

 

- Hamile bir kadın gün içerisinde sık sık ve az porsiyonlarda yemek yemelidir. Eğer bu süreçte herhangi bir besin mide bulantısına neden oluyorsa bu gıdadan geçici olarak uzaklaşmakta fayda var. Bu süreçte yağlı ve kızartılmış yemeklerin tüketilmesi tavsiye edilmez. 

 

- Hamilelikte mide bulantısı ile mücadele etmek için; üzüm, meyve kurusu, yeşil çay, nane, nar, greyfurt, elma, salatalık, galeta, limon, zencefil, mandalina gibi gıdalardan destek alınabilir.

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Sıraladığımız tüm bu öneriler hamile bir kadına iyi gelebileceği gibi mide bulantısı sorununa çözüm sunmayabilir. Her kadın hamilelik sürecini farklı yaşayabilir. Bu yüzden mide bulantısı sorununun çözümü için anne adaylarının farklı yöntemleri ve gıdaları deneyerek kendi çözümlerini üretmeleri en mantıklı yöntem olur. Ama öncelikle doktorunuza başvurmayı unutmayın!  


 

Web Tasarım