ÇOCUKLARA DERS ÇALIŞMAYI NASIL SEVDİREBİLİRİZ?

 

ev temizliği
 

 

Çocuklarımızın neredeyse tüm günü okulda geçiyor. Üstüne bir de uzun saatler süren ödevler verildiğinde, bu onlar için zorlayıcı bir durum haline geliyor. Eğer çocuğunuz siz söylemeden ders çalışmaya başlamıyorsa bu bireysel sorumluluklarının henüz farkında olmadığını gösterir. Ancak endişeye kapılmayın! Onları zorlamadan ders çalışmayı sevdirmeniz mümkün. 

 

 


1- Erken Yaşta Çalışma Alışkanlığı 

 

 

ev temizliği

 

 

Ders çalışmanın alışkanlık haline gelebilmesi için, erken yaştan itibaren tekrar edilerek yapılması gerekir. Çocuğunuza ders çalışma alışkanlığı kazandırmak için okul öncesi dönemde küçük sorumluluk görevlerini oyun saatlerini etkilemeden vererek bir başlangıç yapabilirsiniz. 

 

 


2- Düzenli Çalışma 

 

 

ev temizliği

 

 


Çocukların ders çalışma alışkanlığı edinmesi için, düzen ve süreklilik gerekir. Çocuğunuzun kısa sürede ama düzenli olarak çalışmasını teşvik edin. Böylece zamanla ders çalışma eylemi bir alışkanlık haline gelebilir.

 

 


3- Ödevini Siz Yapmayın

 

 

ev temizliği

 

 


Çocuğunuzun ödevlerine elbette yardım etmelisiniz ancak onun yerine siz yapmayın. Çünkü bilgiyi öğrenmesi beklenen kişi siz değilsiniz, çocuğunuz! Böyle durumlarda çocukların sorumluluk bilincini kazanması zorlaşır. 

 

 


4- Çocuğunuzu Ödüllendirin 

 

 

ev temizliği

 

 


Çocuğunuzun motivasyonunu artırmak için ara sıra ödül sunabilirsiniz. Çünkü bazı çocuklar ders çalışma alışkanlığı kazanana kadar bu tip teşviklere ihtiyaç duyar. Ancak dikkat etmeniz gereken üç temel nokta var. Birincisi, ödülün düzenli değil, belirli aralıklarla olması gerekir. Çünkü alıştırmanız iyi sonuç vermeyebilir. İkincisi, abartılı ödül vermekten kaçının. Çünkü her seferinde beklentiyi yüksek tutabilir. Son olarak, çocuğunuz ders çalışma alışkanlığını kazandığı an ödüllendirmeyi de ortadan kaldırmalısınız. 

 

 


5- Ödev Yapması Konusunda Israrcı Olmayın 

 

 

 

ev temizliği

 

 


Çocuklarınız ödevinin olup olmadığını sormanız gayet doğal. Ancak, bu soruyu çocuğunuz için eziyete çevirmemeniz gerekiyor. Ders çalışma alışkanlığını kazandırdıktan sonra, hatırlatma yapabilirsiniz ancak ısrarcı olmayın. Eğer çocuğunuz düzenli olarak ödev yapmıyorsa o zaman öğretmeniyle iletişim kurup yardım almanız daha doğru bir yöntem olur. 

 

 


6- Az Saat Çalışmayla Çok Verim Almak 

 

 

ev temizliği

 

 


Çocuğunuzun ders çalışma alışkanlığı olsa bile bazı günler ders çalışmak istemeyebilir. Böyle zamanlarda ara vermesi için teşvik etmelisiniz. Ara verme sürelerini çok uzatmasına imkan tanımadan ama ödevlerden sıkılmadan çalışmasını sağlayın. Çocuğunuza az saatte daha verimli çalışabileceğini hatırlatın. Ancak bu çocuğunuzun düzenli çalışma alışkanlığı varsa işe yarayabilir.  

Web Tasarım