BU GIDALAR BOZULMUYOR

ev temizliği

 

 

 

 

Gıda satın alırken son kullanma tarihine bakmak hayati önem taşıyor. Ama öyle gıdalar var ki doğru muhafaza edildiğinde tarihi geçse bile bozulmuyor. Peki, sağlığı tehdit edecek hale gelmeyen ve süresiz muhafaza edilebilen gıdalar hangileri?

 

 

 

 

1- Bal

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

Şaşıracaksınız belki ama yıllar geçse de asla bozulmayan gıda baldır. Elbette doğru muhafaza edildiği takdirde yenilebilecek durumda olur. Saklanırken iyi paketlenmelidir. Soğuk bir ortamda tutulmalı ve yabancı madde içermemelidir. Ancak uzun süre muhafaza edilen bal bir süre sonra kristalleşir ve bu da balın rengini ve kıvamını değiştirir. Ancak ne besin değeri ne de kalitesi etkilenir.

 

 

 

 

 

2- Şeker

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Bakteriler çoğalmak için suya ihtiyaç duyar. Doğru saklandığında şeker su içermez, bu yüzden de bakterilere yaşam alanı sunmaz. Dolayısıyla şeker de bozulmayan gıdalardan biridir. 

 

 

 

 

3- Kuru Baklagiller

 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Mercimek, fasulye ya da nohut gibi kuru baklagiller de su içermez. Son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekse de bu gıdalar kolay kolay bozulmaz. Ancak doğru muhafaza etmezseniz güve tutabilir, dolayısıyla tüketemeyecek duruma gelir. 

 

 

 

 

 

4- Tuz

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

Tuz kuru saklandığında yüzyıllar boyunca bozulmaz. Tuzun muhafaza etme özelliği diğer gıdaların da uzun süre muhafaza edilmesine olanak sağlar. Yani hem kendisini korur hem de diğer gıdaları. Örneğin, salamura zeytin bu gıdalardan biridir.

 

 

 

 

 

5- Pirinç, Makarna, Un

 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Pirinç, makarna ve un gibi kuru gıdaların içerdiği su miktarı en fazla yüzde 13’lük bir oranla sınırlı olduğu için kolay kolay bozulmazlar. Dikkat edilmesi gereken tam tahıllı ürünlerdir. Tahıl, embriyosuyla birlikte öğütüldüğünden ve bu ürünler çok az yağ içerdiğinden bir süre sonra ekşiyebilirler. Ancak bu durum bir tehlike yaratmaz. 

 

 

 

 

 


6- Konserve Gıdalar

 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

 

Konserve gıdalar doğru muhafaza edildiğinde süresiz saklanma özelliğine sahip. Ancak zamanla renkleri, kıvam ve tatları değişebilir. Her ne kadar bu durumda da sağlığı tehdit etmiyor olsalar da kaliteli bir tat sunmazlar.

 

 

 

 

 

7- Beyaz Sirke

 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

Beyaz sirke yüksek oranda asit içerdiği için bozulmayan gıdalardan biridir. Ancak bu, katkı maddesi içeren normal sirkeler için geçerli değildir. Örneğin, balsamik ve elma sirkesi beyaz sirke gibi kalıcı özelliğe sahip değildir.  

 

 

 

 

Web Tasarım