KARIŞIK TURŞU TARİFİ VE PÜF NOKTALARI  

ev temizliği

 

En sık yapılan kışlık hazırlıklarından biri de turşu kurmaktır. Turşu kış boyunca yemeklerin en güzel eşlikçisi olur. Salatalık, lahana ve acı biber turşusu en sık tercih edilenlerden biri olsa da karışık turşu gibisi yoktur. O zaman vakit kaybetmeden koşun mutfağa, karışık turşu tarifi ve püf noktalarını sıralıyoruz. 

 

Malzemeler

 

 

ev temizliği

 

 

- 1 adet orta boy beyaz lahana
- 10 adet orta boy yeşil domates
- 500 gram arpacık soğan
- 20 adet sarımsak
- 10 adet küçük boy salatalık
- 4 adet orta boy kırmızı biber
- 4 adet orta boy havuç

 

Salamura karışımı için:

 

- 1,5 su bardağı üzüm sirkesi
- 6 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 20 adet kuru nohut
- 1 adet defne yaprağı

 

Karışık Turşu Tarifi 

 

ev temizliği

 

 

Soğan ve sarımsakların kabuklarını soyup kesmeden bir köşeye alın. Bütün olarak soyduğunuz havuçları iri parçalar halinde doğrayın. Kök kısmını ayırdığınız lahanayı ince ince doğrayın. Domatesleri de diğer sebzelerle uyumlu olacak büyüklükte doğrayın.
Kornişon salatalıkları halka halka dilimleyin (İsterseniz bütün olarak da bırakabilirsiniz). Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız kırmızı biberleri de iri parçalar halinde kesin.
Turşu kuracağınız cam kavanozu sıcak suda kaynatın. Suyunu süzüp kuruttuktan sonra kavanozun taban kısmına kuru nohut ve sarımsakları yerleştirin. Doğradığınız sebzeleri sırasıyla yerleştirmeye başlayın. Ara katlara sarımsak ve soğanları serpin. Tüm sebzeleri sıkı sıkıya doldurup üzüm sirkesini ekleyin.
Kaya tuzu, limon tuzu, toz şeker ve defne yaprağıyla karıştırdığınız salamura karışımını turşu kavanozuna doldurun. Havayla temasını kesmek için streç film veya pamuklu bir bezle üzerini örttüğünüz turşunun kapağını sıkıca kapatın.
Oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde 15-20 gün kadar beklettikten sonra tüketmeye başlayabilirsiniz. 

 

 

Püf Noktaları

 

ev temizliği

 


- Tarifi uygularken 5 litrelik büyük boy cam kavanoz kullanabilirsiniz. Plastik kavanozları sağlığınız açısından tercih etmeyin. 
- Dış yüzeyi zarar görmemiş, sert ve lezzetli sebzeler kullanmaya özen gösterin. Bol suda yıkadığınız sebzelerin fazla suyunu mutlaka süzün.
- Turşu yaparken nohut ve az miktarda toz şeker eklerseniz turşu çok daha çabuk olgunlaşır.
- İnce ince doğradığınız lahana yapraklarını daha az yer tutması için tuzla ovduktan sonra durulayıp turşu yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz karnabahar da kullanabilirsiniz.
- Turşu yapımında kullanacağınız sebzeleri eşit boyutlarda doğramaya dikkat edin. Dilerseniz sebzelere şekil verecek özel aparatlar kullanabilirsiniz. 
- Oda ısısında ve güneş görmeyen bir yerde saklayacağınız turşunun kapağını en az 15 gün boyunca sakın açmayın. Turşunun olgunlaştığını sebzelerin rengi sararmaya başladığında anlayacaksınız.
- Kapağını açtığınız turşuyu, salamura suyuyla birlikte küçük kavanozlara koyup mutlaka buzdolabında saklayın.  

Web Tasarım