KIŞ HAZIRLIĞI TARİFİ: SALAMURA ASMA YAPRAĞI 

 

ev temizliği

 

 

 

Yaz bitti sıra kışa hazırlanmaya geldi. Hava iyiden iyiye soğumadan kış hazırlıklarını bitirmek lazım. Eskiden sebze ve meyveleri sadece mevsiminde bulur, diğer mevsimlerde pazarda manavda asla denk gelmezdik. Ama şimdilerde durum hiç öyle değil. Artık kış aylarında bile yaz sebze meyvelerini bulmak mümkün. Ama mevsimi dışında tezgâhlarda gördüğümüz ürünler ne kadar sağlıklı, orası tartışılır. O yüzden kış kendini iyice hissettirmeden hazırlıkları bitirseniz iyi edersiniz. Önceki yazılarımızda domates salçası ve turşu tarifi vermiştik. Şimdi sıra kış hazırlıklarının baş tacı salamura asma yaprağı tarifine geldi.

 

 

 

Salamura Asma Yaprağı Nasıl Yapılır?

 

 

 

ev temizliği

 

 


Üzüm öyle güzel bir meyve ki hem mevsiminde tüketebiliyoruz hem de yaprağını salamura yapıp kışın sofralarımızı şenlendiriyoruz. Asma yaprağı olmasaydı o zeytinyağlı sarmaları, etli dolmaları midemize bir güzel indiremezdik. Vakit kaybetmeden koşun semt pazarına! Eğer kalabalık bir aile değilseniz birkaç kilo size yeterli olacaktır. Peki, salamura asma yaprağı nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?

 

 

 

Malzemeler

 

- 2 kilo asma yaprağı

- 500 gram kaya tuzu

- 1,5 litre sıcak su

 

 

 

Nasıl Yapılır?

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

- Asma yapraklarını saplarına zarar vermeyecek şekilde iyice yıkayın.

- 15-20 adet yaprağı üst üste koyarak gruplar haline getirin.

- Yaprak demetlerini, aralarına kaya tuzu serpiştirerek kavanozlara yerleştirin ve üzerine elinizle iyice bastırın.

- Kavanozları doldurduktan sonra kaya tuzuyla hazırladığınız tuzlu su karışımını boşluk kalmayacak şekilde kavanoza dökün.

- En üste buzdolabı poşeti koyun ve kavanozun kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Güneş almayan serin bir yerde saklayın. Arada bir suyunun azalıp azalmadığını kontrol edin. Eğer suyu azalmışsa tuzlu su ekleyin.

- Yaklaşık 14 günün sonunda salamura asma yaprağınız hazır hale gelir. 

 

 

 

Püf Noktası

 

 

 

ev temizliği

 

 

- Asma yaprağı oldukça tuzlu bir yapıya sahip olduğu için kullanmadan 2-3 saat önce sıcak suyun içinde dinlendirerek tuzunu atmasını sağlayın.

- Sarmanın daha lezzetli, daha yumuşak olması için ince, açık renkli, tüysüz ve ince damarlı yaprakların kullanılması gerekir. Salamura yapmadan önce yaprakları bir gece önceden dinlendirin.

- Salamura yaprakları hazırladıktan sonra ara sıra kavanozdaki suyu kontrol edin. Eğer suyu eksilmişse üzerine tuzlu su ekleyin.

- Salamura yönteminde dikkat etmeniz gereken en önemli husus yaprağın kesinlikle hava ile temas etmemesidir.

- Salamura yöntemiyle hazırlamış olduğunuz yaprakları kullanmadan önce tuzunun gitmesi için 3-4 saat sıcak suda bekletin ve arada bu suyu değiştirin. Yoksa hazırladığınız sarma yenmeyecek kadar tuzlu olabilir. 

 

 

Web Tasarım