MEME KANSERİNDEN KORUNMANIN 10 YOLU


ev temizliği

 

 

 

Meme kanseri, dünyada her yıl 1 milyondan fazla kadını etkiliyor. Ülkemizde de durum çok farklı değil. Zira her 8 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor. 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında uzmanlar ısrarla uyarıyor: Erken tanı önemli! Risk oluşturacak tüm faktörleri ortadan kaldırmak, meme kanserinden korunmak için yapmanız gerekenleri sıraladık. İşte, meme kanserinden korunmanın yolları: 

 

 

 

1- Vücudunuzu Tanıyın 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Yapılan araştırmalara göre meme dokusu yoğun ve fazla olan kadınların kanser riski diğerlerine göre 6 kat fazladır. Yoğun meme dokunuzu değiştiremezsiniz ama standart mamografi ile yetinmeyip daha ileri tetkikler yaptırabilirsiniz.

 

 

 

2- Ailenizi Araştırın 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Meme kanserinin yüzde 10’u genetiktir. Üstelik yalnızca anne tarafı değil baba tarafı da aynı oranda risk içerir. BRCA1 ve 2 gibi genlerin varlığı, meme kanseri riski açısından çok önemlidir. Ailenizin geçmişini iyi araştırırsanız bu tür ileri tetkikleri isteyebilecek bilgiye ulaşırsınız. 

 

 

 

3- Erken Tanı Önemli

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Araştırmalara göre erken teşhis edilip tedavisi planlanan meme kanserlerinin sağ kalma oranları yüzde 99 daha yüksektir. Meme kanseri taramalarının ilk basamağı olan klinik muayene ve görüntülemelerin de başlangıcı olan ultrason ve mamografi sıklığı için farklı görüşler var. Koruyucu tıp uzmanları eğer ailenizde meme kanseri yoksa, 50 yaşından itibaren her yıl ya da iki yılda bir klinik muayene ve mamografi öneriyor. 

 

 

 

4- Fazla Kilolardan Kurtulun

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Düzenli yapılan egzersiz kilo dengesini sağlamasının yanı sıra, yüksek östrojen düzeyini de kontrol ediyor. Bu nedenle haftada toplamda 3-4 saatlik tempolu yürüyüş yapmak meme kanserinden korunmaya destek oluyor. Menopoz sürecindeki fazla kilolu kadınların ideal kilolu kadınlara göre meme kanserine yakalanma risklerinin daha fazla olması da yine yüksek östrojen düzeyinden kaynaklanıyor. Bu nedenle fazla kilolardan mutlaka kurtulmak gerekiyor.

 

 

 

5- Kontrol Önemli 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Şaşırtıcı ama mamografi kanser riskini artırır. Çünkü mamografide kullanılan iyonize radyasyon, hücrelerde DNA mutasyonlarına yol açar. Elbette söylediğimiz şey mamografi çektirmeyin demek değildir. Ancak gereklilik konusu hep gündemde tutulmalıdır. Göğüs bölgesinin ışınlanmasını gerektiren kanser türlerine yakalanan kadınların da meme kanseri riski artar. 

 

 

 

6- Hormon İlaçlarına Dikkat 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Araştırmalara göre uzun süre östrojen içeren ilaçları kullanmak, meme kanseri riskini yüzde 24 artırıyor. Riskiniz olmasa da jinekoloğunuzla birlikte menopozun sıcak basmaları, uykusuzluk, baş ağrısı gibi etkileri için hormon tedavisini planlarken, en kısa sürede en düşük dozu almayı hedefleyin. 

 

 

 

7- Emzirme Riski Azaltıyor

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Meme kanseri riskini düşürmek için çocuk sahibi olma öneriler arasında. Bebeğini ilk 6 ay düzenli emziren kadınların emzirmeyenlerden yüzde 10 daha düşük meme kanseri riski olduğu biliniyor. 

 

 

 

8- Bolca Enginar, Brokoli ve Semizotu Tüketin

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Yüksek kalorili yiyeceklerle beslenme meme kanseri riskini artırıyor. Beyaz un, beyaz şeker ve fast food tarzı gıdalar yüksek kalori içerikleri nedeniyle risk oluşturabiliyor. Bu nedenle günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek meme kanserinden korunmak için önem taşıyor. Enginar, brokoli, semizotu, ananas, böğürtlen, çilek ve çekirdekli üzümün de sık sık tüketilmesi gerekiyor.

 

 

 

9- Sigara ve Alkolden Uzak Durun

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Alkol ve sigara tüketimi her hastalık da olduğu gibi meme kanseri riskini de artıran etkenler. Yapılan bir araştırma, günlük 3 kadeh ya da daha fazla alkol tüketiminin meme kanseri riskini yüzde 40 artırdığını gösteriyor. Erken yaşta alkol ve sigara kullanmak, riski daha da artırıyor.

 

 

 

10- Kendinizi stresten koruyun

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Her hastalığın başı stres! Her ne kadar stresin kanser gelişimi üzerine etkisi net olarak açıklanmasa da bağışıklık sistemini olumsuz etkilediği biliniyor. Stres ile mücadele etmek ve üstesinden gelebilmek hem meme kanserine yakalanma riskini azaltıyor hem de yaşam kalitesini artırıyor.

 


 

Web Tasarım