TÜKENMİŞLİK SENDROMU İLE NASIL BAŞ EDİLİR? 

ev temizliği

 

 

 

Ünlülerin dünyasına ait olduğunu sandığımız tükenmişlik sendromu bir gün herkesin kapısını çalabilir. Nereden mi çıkarıyoruz? Dünya Sağlık Örgütü bile bu sendromu, “fazla çalışma ile ortaya çıkan aşırı bir duygusal yorgunluk ve bunun sonucunda sorumluluklarını yerine getirememe durumu” olarak tanımlamış. Yani öyle hafife alınacak bir şeyden bahsetmiyoruz. Peki, tükenmişlik sendromu tam olarak nedir ve bununla nasıl baş edebiliriz?

 

 

 

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Tükenmişlik sendromu; mutsuzluk, aşırı yorgunluk, bıkkınlık durumudur. Başarısız olma, yıpranma, güç ve enerji kaybıdır. New York’lu bir hekim olan Herbert J. Freudenberger, kendi hayatından yola çıkarak bu hastalığı keşfetmiş. Önceleri keyif alarak yaptığı işin onu yorgun ve bitkin hissettirmeye başladığını fark etmiş. 

 

 

 

Nasıl Baş Edilir?

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Kendinizi sürekli yorgun, bitkin hissediyor olabilirsiniz. Öncelikle vücudunuzun verdiği bu sinyali ciddiye alın. Canınız hiçbir şey yapmak istemiyor olabilir fakat bunlara benzer çoğu işaret size tükenmişlik yaşadığınız mesajını vermeye çalışıyor olabilir.

 

 

 

Her Şeye ‘Evet’ Demeyin

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Bir süre yakın gelecek için sorumluluk almayın, daha fazla kaldıramayacağınız yükün altına girmeyin. Bir şeyleri geri çevirmek sizin için belki kolay olmayabilir ama dürüst olun ve istemediğiniz şeyleri kabul etmeyin. 

 

 

 

Kendiniz İçin Bir Şeyler Yapın

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Hayattan bezmiş, tükenmiş hissetseniz de hala kendiniz için bir şeyler yapabilirsiniz. Örneğin, bir duş alıp dinlenin. Belki hafif bir müzik dinleyip anlık da olsa kendinizi rahatlatın. Kimseye söz vermediğiniz bir gün belirleyin ve o gün sadece kendi istediklerinizi yapın.

 

 

 

Önceliklerinizi kontrol altına alın

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Çoğu insanın tükenmişlik yaşamasının sebebi önceliklerini belirleyemeyip birçok şey için büyük çaba harcamasıdır. Bu durum hem zaman, hem güç kaybı yaratır ve size gerçekten zarar verir. Bunu yaşamamak için gerçekten nelerin önemli olduğunu belirleyin. 

 

 

 

Güçlü Olduğunuz Yönlere Odaklanın

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Eğer sizin için zor olan işleri başarmak için uğraşıyorsanız tükenmişlik sendromuna yakalanmanız çok daha kolaydır. Bazen zayıflığı da kabul etmek gerekir. İnsanlar çoğu zaman zayıf yönlerinin üzerine gitmenin en doğrusu olduğuna inanır ancak güçlü yönlerinizi desteklemek size daha iyi gelecek ve kendinizi daha güçlü hissetmenizi sağlayacaktır. 
 

 

Web Tasarım