HÜNNAP NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

ev temizliği

 

 

 

Ekim ayında iyice olgunlaşıp pazar tezgâhlarına çıkan hünnap merakla araştırılıyor. Peki, hünnap nasıl bir meyvedir? Nasıl yetişir ve hangi vitaminleri içerir? İşte, hünnap hakkında merak edilenler.

 

 


Hünnap Nedir?

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Hünnap, bahar aylarında hoş kokulu, sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaç türüdür. Pek bilinmese de zengin vitamin deposu meyvelerden biridir. 

 

 

 

Hünnabın Özellikleri 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Eylül ayında olgunlaşıp en güzel zamanı olan ekim ayında da tüketilebilen hünnap; sert çekirdekli, iri zeytin biçiminde ve büyüklüğündedir. Başlangıçta yeşildir. Olgunlaştıkça kırmızıya ve siyah-mor renge döner. En dış çeperi deri ve ince, yumuşak kısım kopartıldığında elmadaki gibi sert ve beyaza yakındır. Ancak birkaç saat içinde sarılaşır ve yumuşar. Birkaç gün içinde kabuğu da buruşur. İç kısmı en lezzetli tarafıdır. Bahçelerde yetiştirildiği gibi yabani olarak da bulunur.

 

 

 

Hünnabın Faydaları 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

100 gramında 79 kalori içeren hünnap, tam bir vitamin deposudur. Vitamin dağılımı ise, yüzde 5 A vitamini, yüzde 17 B vitamini ve yüzde 83 C vitamini şeklindedir. Ayrıca; potasyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, çinko ve sodyum mineralleri açısından zengindir.

 

 


Nasıl Tüketilir?

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Faydalarını duyduktan sonra kayıtsız kalamadığınız hünnabı pazar, manav ya da aktarlardan aldıktan sonra da aklınızdaki soru işaretleri bitmemiş olabilir. “Bu meyve nasıl tüketilir?” diye kara kara düşünmeyin. Şöyle ki, taptaze aldığınız hünnap meyvesini çiğ olarak ısıra ısıra afiyetle yiyebilirsiniz. Başka türlü tüketmek isterseniz ondan reçel yapmayı deneyebilir ya da tatlıların üzerine leziz bir eşlikçi olarak değerlendirebilirsiniz.

 

 


Hünnap Hangi Ülkelerde Yetişir 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Hünnabın Kuzey Afrika ve Suriye’den Hindistan’a ve Çin’e yayıldığı düşünülmektedir. Ağaç birçok iklime uyum sağlamakla birlikte, iyi meyve vermesi için sıcak yazlara ihtiyaç duymaktadır. Marmara, Batı ve Güney Anadolu'da bulunmaktadır. Karadeniz’de Çoruh Vadisi havzasında, Manisa’nın Demirci ilçesinde ve yaygın olarak Denizli’nin Çivril ilçesine bağlı Gümüşsu kasabasında bulunmaktadır ve değişik türleri görülmektedir. Meyvelerinde şeker, tanin ve müsilajlı maddeler bulunmaktadır. Güneşte kurutulan olgun meyveler çerez olarak çay ile tüketilebilir. Geleneksel tıpta da kullanılmaktadır.

 

Kaynak: sozcu.com.tr

 

Web Tasarım