HANGİ BALIK HANGİ AYDA YENİR?

ev temizliği


 

Beslenme uzmanlarının ısrarla önerdiği bir besindir balık. Özellikle anne adaylarının, yaşlıların ve çocukların, dengeli ve sağlıklı beslenmesi için haftada en az iki defa balık tüketmesi öneriliyor. Ancak unutulmamalı ki balık eğer mevsiminde tüketilmezse çok da faydası olmuyor. Dolayısıyla balık tüketirken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri tazelik. Peki, hem lezzetli hem de sağlıklı balık tercihini hangi ayda nasıl yapmalıyız?

 

 

ev temizliği

 

 

OCAK: Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, mezgit kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur. Kısacası balık çeşitlerinin bol olduğu bir aydır. Bu sıraladığımız çeşitte balıkların en taze olduğu dönemdir. 

 

 

ev temizliği

 

 

ŞUBAT: Bu ayda kalkan mevsimi başlar. Tekir yine bolca çıkan balıktır. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar.

 

 

ev temizliği

 


 

MART: Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar. Bu yüzden bu balıkların tüketilmesi önerilmez.  

 

 

ev temizliği

 

 

 

NİSAN: Kalkan yine başta gelir. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, tekir ve barbunya çok tutulur.

 

 

ev temizliği

 

 

MAYIS: Levrek, barbun, tekir, iskorpit zevkle tüketilebilir.

 

 

ev temizliği

 

 

HAZİRAN: Haziran ayı balıkçılık açısından en verimsiz aydır. Tekir, barbun, mercan, levrek gibi balıklar tezgahlarda görülür ancak çok pahalıdır.

 

 

ev temizliği

 

 

 

TEMMUZ: Sardalya mevsimi başlar. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişli.

 

 

ev temizliği

 

 

 

AĞUSTOS: Çingene palamudu mevsimini açar. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıç balığının tadına doyum olmaz. Kefal balığını tezgahlarda sık görebilirsiniz. Ancak bu ayda kefal tüketilmesi tavsiye edilmez.

 

 

ev temizliği

 

 

 

EYLÜL: Sardalya ve kılıç balığı lezzetlidir. Palamut irileşir. Lüfer bu dönem pahalıdır.

 

 

ev temizliği

 

 

EKİM: Ekim ayında yine palamut bolca çıkar. Lüferin de en lezzetli olduğu dönemdir.  

 

 

ev temizliği

 

 

 

KASIM: Uskumrunun en iyi en lezzetli olduğu zamanıdır. Yine bu ayda torik akışı başlamıştır. Pisi balığının da en nefis olduğu aydır.

 

 

ev temizliği

 

 

ARALIK: Uskumru, lüfer, palamut ve torik daha da büyümüş ve lezzetlenmiştir. Hamsinin en çıtır zamanıdır. Bol miktarda tekir çıkar. 

Web Tasarım