PÜF NOKTALARIYLA ADIM ADIM AŞURE YAPIMI

ev temizliği
 

 

Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen gün, yani bugün “aşure” günü. Bu ayın başlamasıyla evlerde kazan kazan aşure pişirilmeye, konu komşuya dağıtılmaya başlanır. Bereketin ve dayanışmanın sembolü olan aşureyi, bol bol yapıp dağıtmak adetten olduğuna göre biz de tarifini paylaşalım, merak edilen püf noktalarını anlatalım istedik. 

 

AŞURE NASIL YAPILIR?

 

ev temizliği

 

Mutfak kültürümüzün vazgeçilmezi olan aşurenin 41 çeşit malzeme ile yapılanı da var, evde neler var ise onunla yapılanı da... Kabul gören standart bir tarif olmamakla birlikte aşurenin olmazsa olmaz malzemeleri var elbette. 

 

ev temizliği
 

 

Malzemeler
- 3 su bardağı aşurelik buğday 
- Yarım çay bardağı pirinç
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 200 gram kuru kayısı
- 200 gram kuru üzüm
- 1 su bardağı fındık
- 3 litre su
- 2 su bardağı süt
- 4 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- Çeyrek çay kaşığı karabiber

 

Nohutları ve fasulyeyi ayrı ayrı pişirin. Buğdayları yıkayarak ayrı tencereye alın ve sonra 10 dakika kadar sıcak suda kaynatın. Buğday kaynarken çıkan sarı suyu süzün. Aynı süzme işlemini 2 kere daha tekrarlayın. Süzme işleminden sonra buğdayın üzerine biraz daha su ilave edilerek yaklaşık 50 dakika daha pişirin. İyice pişen buğday, nohut, fasulye, doğranmış kayısı, kuru üzüm ve yıkanmış pirinç ile birlikte 15 dakika daha kaynatın. Ardından sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık ve dilerseniz biraz da karanfil suyu ekleyerek yaklaşık 15 dakika daha kaynatın. Pişirme işlemi sırasında yanınızda sürekli kaynar su bulundurun. Çünkü aşure kaynarken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri su kullanımıdır. Kaynama işlemi bitince aşurenizi kaselere alın ve üstünü dilediğiniz şekilde süsleyin. 

 

 

AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI

 

ev temizliği

 

 

Herkes aşure yapmayı az çok bilir. Ama püf noktaları aşurenin tadını, kıvamını ve rengini belirler. İşte dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası:  
- Nohut, fasulye ve buğday akşamdan ıslatıldıktan sonra ayrı ayrı pişirilir. Sonra erken saatte tencereye veya kazana konularak kıvam alıncaya kadar kaynatılmalıdır.
- Aşure yaparken ceviz, kuru incir ve yer fıstığı kullanımı önemlidir. Kaynama esnasında aşureye eklediğiniz ceviz ve yer fıstıkları aşurenin tadını bir parça acılaştırır ve renginin de koyu olmasına neden olur. Bu yüzden onları pişirirken katmak yerine servisinde kullanmayı tercih edebilirsiniz. 
- Aşurenin daha aromalı ve renginin beyaz olması için kaynama aşamasında bir miktar yıkanmış pirinç ve ılık süt ekleyebilirsiniz. 
- Hafif ekşi tadı ve canlı rengi ile nar aşureye en çok yakışan meyvedir. Aşurenizi nar taneleri ile servis edebilirsiniz. 
- Aşureyi yaparken kullandığınız kuru meyveleri küçük küçük doğradıktan sonra üzerine serperek servis edebilirsiniz. Kan şekerini ayarlamaya yardımcı olan tarçını da eklemeyi unutmayın. 

 

Siz de kendi aşure tarifinizi ve dikkat edilmesi gereken püf noktalarını yorum bölümüne yazarak bizimle paylaşabilirsiniz. 

Web Tasarım