MANTAR ZEHİRLENMESİNE DİKKAT

 

 

 

ev temizliği

 

Yağışların bol olduğu sonbaharda mantar zehirlenmeleri artıyor. Bazen hangi mantarın zehirli olup olmadığını anlamakta zorluk çekiyoruz. Sağlık Bakanlığı da ısrarla uyarıyor: Doğal alanda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarını tüketin!

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde doğada yetişen mantarların tüketiminde ve buna bağlı zehirlenme vakalarında artış gözlendiğini belirterek vatandaşı uyardı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Zehir Danışma Merkezine yapılan mantar kaynaklı zehirlenme başvurularında 2017 yılına oranla artış gözlendiği belirtildi.  Bu artışın özellikle; Kastamonu, Samsun, Zonguldak, İstanbul, Tekirdağ, Malatya, Sakarya ve Kocaeli illerinde olduğu belirtilen açıklamada; mantar zehirlenmelerinin özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görüldüğüne dikkat çekildi. 

 

 

 

 

Mantar Zehirlenmesinde Kritik Dakikalar

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

Açıklamada, zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre, mantar yenildikten 2 ile 6 saat içinde ortaya çıktığı belirtildi. Mantarlarda bulunan zehrin özelliğine göre ortaya çıkan belirtiler de farklılık gösteriyor. Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme oluyor. Bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları görülüyor.

 

 

 


Zehir Danışma Merkezinden Bilgi Alın 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

Mantar tüketilmesi sonucu bu belirtilerin görülmesi durumunda ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. İhtiyaç halinde mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehir, Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından Türkiye’de 20 stok merkezinde kullanılmak üzere hazır bulunuyor. Ulusal Zehir Danışma Merkezi zehirlenme konusunda 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunuyor. Bilgi almak isteyen vatandaşlar 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ni arayabilir.

 

 

 

 

Doğru Bilinen Yanlışlar 

 

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

 

Halk arasında, “Pişirilen mantar zehirsizdir, yoğurt ile yenen mantar zehirlemez, zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır, mantar sirkeli ve tuzlu suda kaynatılırsa zehri gider, kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz” gibi inanışlar var ancak bunların hiçbiri doğru değil. 

 

Mantar zehirlenmelerinden korunmanın tek çaresi; doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle tüketilmemesi. Doğadaki mantar yerine, bünyesinde zehir barındırmayan kültür mantarları tercih edilmeli. Ancak bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla bazı mikroorganizmalar mantarlar üzerinde bulunabilir. Bu nedenle kültür mantarlarının  çiğ olarak tüketilmesi hafif mide ve bağırsak şikayetlerine neden olur. Bu yüzden mantar alırken ambalajlı ürünler tercih edilmeli. 

 


 

Web Tasarım