AKDENİZ ANEMİSİ NEDİR?

ev temizliği

 

 

Akdeniz anemisi ya da bilim dünyasındaki adıyla “Talasemi” kansızlık hastalığıdır. Bugün binlerce kişinin merakla araştırdığı Akdeniz anemisi, genellikle kadınlarda görülen ciddi bir hastalıktır. Peki, Akdeniz anemisi nasıl bir hastalık ve belirtileri neler? İşte, Akdeniz anemisine dair merak edilenler. 

 

 


Akdeniz Anemisi Nasıl Bir Hastalık?

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Akdeniz anemisi, Akdeniz kansızlığı ya da tıptaki adıyla Talasemi. Akdeniz ülkelerindeki toplumlarda görülen, doğacak çocuğa anne-babasından “Beta Talasemi” geniyle kalıtımsal olarak geçen bir tür “kansızlık” hastalığıdır. Kansızlık oluşmasına neden olan etmen, kanda alyuvarların yapısında yer alan “hemoglobin” molekülünün yapısındaki bozukluktur. Genellikle kadınlarda görülme olasılığı fazladır. 

 

 


Belirtileri Neler?

 

 

 

ev temizliği

 

 


Akdeniz anemisinin belirtileri:

 


- Baş dönmesi

- Halsizlik

- Karında şişlik

- Kulak çınlaması

- Soluk bir ten

- Dalak büyümesi

- İştah problemleri

- İdrarda koyulaşma

 

 


Akdeniz Anemisinin Tedavisi Var Mı?

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Akdeniz anemisi hastalığının tedavisi var. Söz konusu tedavide kan naklinin yanı sıra nakledilen kan nedeniyle vücutta biriken fazla demirin idrarla atılımını sağlayan “Desferoksamin” ve “C vitamini” verilir. Bu süreçte aşırı büyüyen dalak ameliyatla alınır. Dalak ameliyatı öncesi pnömokok aşısı yapılır, sonrasında da depo penisilin koruma tedavisi önerilir. Özellikle erken yaşta (henüz kan nakilleri fazlaca yapılmadan) kemik iliği nakli ile bu hastalar yüzde 80 tam olarak sağlıklarına kavuşabilir.

 

Türkiye’nin de bir Akdeniz ülkesi olması nedeniyle bu hastalığın taşınma riski vardır. Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 2’i taşıyıcıdır. Bu oran Antalya, Antakya, Mersin gibi bölgelerde yüzde 12’lere kadar çıkabilir. Bunun için her çifte evlenmeden önce mecburi yapılan tahliller içinde Hemoglobin (Hemogram) ve Hemoglobin Elektroforezi tahlilleri de yer alır.

 

 


1 Milyon İnsan Anemi Hastalığından Habersiz

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Halk arasında “Akdeniz Anemisi” adıyla bilinen Talasemi’ ye çoğunlukla Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde rastlanıyor. Ülkemizin de içinde olduğu Akdeniz ülkelerinde önemli bir halk sağlığı sorunu olan bu hastalık, taşıyıcılarda herhangi bir belirti göstermiyor. Ancak her ikisi de taşıyıcı olan kişilerin evliliğinden doğan çocuklarda görülme riski yüzde 25’e çıkıyor. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 300 bin Talasemi taşıyıcısı ve 4 binden fazla Talasemi hastası yaşıyor. Ancak bu hastaların büyük bir çoğunluğu bu hastalığı taşıdığından bihaber. Taşıyıcıların saptanması, genetik danışma ve doğum öncesi tanı konabilmesiyle engellenebilir bir hastalık olmasına rağmen, dünyada her yıl yüz binleri aşan Talasemi hastası doğuyor.  
 

 

 

Web Tasarım