BU FOBİLERDEN BİRİ SİZDE DE OLABİLİR

ev temizliği

 

 

 

Günlük yaşantımızda korktuğumuz şeyler, zamanla saplantı halini alır. Biliyorsunuz insanlar da çeşit çeşit. Dolayısıyla her insanın sevinci, üzüntüsü ve korkuları da birbirinden farklı. Başlangıçta bu fobiler, insanlara anlatacak bir hikâyeniz olduğu için, belki biraz eğlenceli gelebilir. Ama işin pratiğine baktığınızda fobiler tadınızı tuzunuzu kaçırıp hayatı size zindan edebilir. Bilim insanlarına göre kayıtlara girmiş 400 farklı fobi bulunuyor. Belki sizin daha önce fark etmediğiniz bir fobiniz olabilir. Fobilerinizi biraz daha yakından tanımak istiyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun! 

İşte, 'yok artık' dedirten cinsten fobiler;

 

 


Ablutophobia: Yıkanma Korkusu

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Yıkanmaktan korkma olarak adlandırdığımız bu fobiyi, bilinçaltında geliştirebilecek birçok olay çocukluktan gelmektedir. Çocukluklarında duş esnasında travma yaşayan insanlar da çok sık ortaya çıktığı incelenmiştir. Sapık filmini seyredip duşa girmekten o gecelik korkan normal insanların aksine, bu kişilerde, beyindeki savunma mekanizması durumu fazlaca abartıp bir daha duş almaması gerektiğini söylüyor olabilir. Bu tür fobiye sahip insanlar tedavi olmazlarsa gerçekten sefil bir yaşam süreceklerdir.

 

 


Ergophobia: Çalışma Korkusu

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Çalışma korkusu olan insanları tembellikle suçlayabilirsiniz ama resmi olarak bilinen bir korku bu. Bu tür bir fobinin sebebi daha önceki işini kaybetme, işyerinde alay konusu olmak ya da kötü işlerde çalışmak olabilir. Bu insanlarla aynı ortamda çalışmak neredeyse imkânsızdır. Zaten sürekli terleyen, kalbi sürekli hızlı atan, hızlı nefes alıp veren ve sürekli titreme halinde olan biri ile aynı yerde çalışıyorsanız, bir an önce bir uzmana başvurması gerektiğini söyleyin.

 

 


Oikophobia: Ev Aletlerinden Korkmak

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Ev ve ev eşyalarından korkan bu insanların adeta bir çadırda yaşaması gerekebilir. Çünkü en can sıkıcı fobilerden biridir. Çözüm olarak bir çadırda yaşasalar bile bir süre sonra orayı da ev olarak kabul eder ve korkmaya başlarlar. Bu yüzden acilen tedavi edilmesi gereken bir fobidir.

 

 


Trichophobia: Kıl Görmekten Korkmak

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Kıl-tüy görmekten, düşmüş kıl veya saç görmekten aşırı korkma halidir. Bu insanlar evlerini streç filmlerle kaplayıp o şekilde oturabilirler. Saç fırçasında saç gördüklerinde tiksinebilir veya daha kötüsü sinir krizi geçirebilirler. Dünyadaki bütün kıl, tüy, saç ve benzerinden kaçmaya çalışmak gerçekten çok yorucu bir işe benziyor.

 

 


Turophobia: Peynir Korkusu

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

İnsan gerçekten hayret ediyor! İnsan nasıl bir travma geçirmiş olabilir ki böyle bir fobiye sahip olsun. Tabi ki peynir olmadan yaşayabiliriz ama bir peynir tabağından korkarak yaşamak oldukça korkunç. Peynir yiyenler ile aynı masayı paylaştıklarında acaba peynir yiyen insanlardan da korkuyorlar mı?

 

 


Nomophobia: Cep Telefonsuz Kalma Korkusu

 

 

 

ev temizliği

 

 

 

Çağımızın hastalığı Nomophobia, “No-mobile-phone phobia” yani cep telefonsuz kalma korkusu. Böyle bir tanıdığınız varsa ve aradığınızda aradığınız kişiye ulaşılamıyor mesajı karşınıza çıkarsa polisten önce bir ambulansa haber verin çünkü çoktan sinir krizi geçirmeye başlamıştır. Öyle ki telefonunun şarjı bittiği için cinnet geçirip insanları rahatsız edebilir. Ya da çekim gücü zayıf bir yerde sosyal medya hesabına bakamadığı için kendini harap eden insanlar… Komik gelebilir ancak gerçek. 2008 yılında yapılan bir araştırma, İngilizler’ in yüzde 53’ünde cep telefonuna ulaşamama endişesi olduğunu gösteriyor. Yani tahmini rakamla 13 milyon insandan bahsediyoruz. Tedavisi basit: Sürekli yanınızda şarj aleti gezdirin.  
 

 

Web Tasarım