MERMER MUTFAK TEZGAHLARINIZI TEMİZLERKEN ASLA UNUTMAMANIZ GEREKEN ADIMLAR

Mutfaklarımıza estetik bir görüntü katan mermer mutfak tezgahları kaliteleri ve estetik görünümleri sebebiyle hepimizin tercihi oluyor. Ancak bu dayanıklı malzemeyi temizlemeye çalışırken istemeden hem görüntüsüne hem de kullanım ömrüne zarar verebiliyoruz. Mermerinize zarar vermeden de onun temiz ve parlak görünmesini sağlayabileceğiniz yöntemleri sizin için bir araya getirdik.

 

1. Asitler En Büyük Düşmanımız

Hepimiz için mutfak tezgahının hijyeni son derece önemli. Haliyle daha temiz ve lekesiz tezgahlar için en ağır deterjanlara yönelebiliyoruz. Mermer  temizliğinde bu deterjanlara yer veriyorsan tezgahın zamanından çok daha önce aşınacak demektir. Mermer temizliği için ihtiyacın olan şey bir miktar su ve bir miktar ağır aşındırıcı içermeyen bulaşık deterjanı. Su ve bulaşık deterjanını bir sprey şişesine boşaltıp çalkalayarak oluşturduğun karışımı mermerin üzerine sıkıp sünger yardımı ile iyice ovalaman günlük temizliğin için yeterli olacaktır.

 2. Temizlik Bezi Seçerken Dikkatli Ol

Gün içinde en sık kullandığımız alanlardan biri de mutfak tezgahlarıdır. Her kullanım sonrası tezgah üzerinde oluşan leke ve su kalıntılarını temizlemek için temizlik bezi ya da süngerlerini kullanıyoruz. Bu işlem esnasında mermerin daha parlak olacağını düşünerek süngerin sert ve aşındırıcı kısmını kullanıyorsan bu yöntemden hemen vazgeçmelisin. Her ne kadar günlük kullanım esnasında bu değişimi fark etmesek de, bir süre sonra süngerin sert yüzeyi mermerin parlaklığının ve renginin solmasına sebep olacaktır. Bunun yerine hazırladığın karışımı süngerin yumuşak tarafıyla zemine uygulayıp durulayarak mermerlerini daha uzun ömürlü hale getirebilirsin.

 

3. Meyve ve Sebzeler Durumu Daha Kötü Hale Getirebilir

Bir çok alanda faydalarından yararlandığımız bazı sebze ve meyveler var ki bunlar mutfaklarımızdaki mermerlerin en büyük düşmanı olabiliyor. Örneğin tezgah üzerinde kestiğiniz bir limon mermerinizde ciddi lekeler bırakır hatta zamanla çatlak oluşumuna sebep olabilir. İçinde bolca asit bulunan bu gibi ürünleri keserken kesme tahtası kullanmayı kesinlikle ihmal etmemelisin.

 

 

 4. Sıcak Sudan Faydalanın

Mutfaktaki bir çok noktada olduğu gibi mermer üzerinde oluşan yemek kalıntıları, yağ birikintileri ve lekeler için sıcak sudan faydalanın. Eğer yüzeyde yağ damlaları ya da kurumuş lekeler varsa yüzeye baskı uygulayarak temizlemeye çalışmak mermere zarar vermene ve yüzeyin çizilmesine sebep olacaktır. Bu gibi durumlarda temiz bir bezi sıcak su ile ıslatarak mermerin yüzeyini silerek kalıntıların ve donmuş yağların yumuşayıp yüzeyden ayrışmasını sağlayabilirsin. Böylelikle çok daha rahat bir ovalama ile tamamen temizlenmiş bir yüzeye kavuşacaksın.

 

 

5. Yeni Lekeler Oluşmasına İzin Verme

Her ne kadar mermerdeki su lekelerinden şikayetçi olsak da bir çoğumuz mutfak ve tezgah temizliğinden sonra yüzeyi kurulamayı ihmal ederiz. Bu durum yeni su lekelerinin oluşmasına sebep olur. Gerçekten parlak mermerlere kavuşmak istiyorsan durulama işlemi sonrası mutlaka yumuşak bir havlu ile yüzeydi kurulamalısın. Böylelikle eni su lekelerinin oluşuma engel olabilirsin.

 

 

NOT: Mutfak mermerinin parlaklığını arttırmak için bir miktar su ile karbonatı karıştırıp temiz bir bez ile yüzeyi ovalayarak silmeli, ardından bir süre kurumasını bekleyip temiz bir su ile durulamalısın.

 

Web Tasarım