MUTFAKLARIMIZDA BULUNAN ÇELİK EŞYALARI TEMİZLEMENİN BİRBİRİNDEN PRATİK YOLLARI

 

Hepimiz, uzun süre korudukları dayanıklılıkları ve estetik görüntüleri sebebiyle, mutfak eşyası alırken çelik olmalarına özen gösteririz. Ancak bu dayanıklılığın yanında tencere, çaydanlık ve çatal-bıçak gibi ürünlerde oluşan yemek lekelerinin temizliği genellikle çok daha zahmetli oluyor. Ancak uygulayacağın bu yöntemler ile hem çeliğe zarar vermeden lekelerden arındırabilir hem de yeni lekelerin oluşmasını önleyebilirsin.

 

 

       1. Lekenin Yumuşamasına İzin Verin

Çelik tencerelerde yaptığımız yemek sonrası oluşan lekeler çıkartılması en zor olanlardır. Böyle durumlarda henüz oluşan leke çok yeniyken yıkamaya çalışmak en sık yaptığımız hatalardan biri. Tenceredeki lekenin çok daha kolay çıkmasını istiyorsan içine bir miktar kaynar su koyup yaklaşıp bir saat sıcak su ile bekletirsen yıkama işleminde lekenin çok daha kolay çıktığını fark edeceksin.

 

       2. Yıkama Bezinizi Dikkatli Seçin

Tencerede beklettiğin sıcak suyu boşalttığında tencere dibinde oluşan yemek lekelerinin büyük bir kısmının yüzeyden döküldüğünü göreceksin. Sonrasında yapacağın yıkama işleminde, lekeyi daha hızlı çıkarmak için sert yüzeyli temizleyicilerden ya da metal tellerden uzak durmalısın. Bunlarla yıkadığın takdirde lekeyi yüzeye sürterek hem daha bulanık bir kalıntı oluşturur hem de çelik yüzeye zarar verebilirsin. Bunun yerine süngerin yumuşak tarafını kullanmayı denemelisin.

 

 

       3. Yanık İzlerinden Kolaylıkla Kurtulabilirsin

Yüksek ısı üzerinde uzun süre beklettiğin tencerenin at kısmında yanmadan dolayı kararmalar olduğunu fark ettiğinde birden fazla temizleyiciye başvurmana hiç gerek yok. Tencerenin kuru olduğundan emin olduktan sonra kararmış bölgeye bol miktarda kabartma tozunu serp ve bir sünger yardımıyla kabartma tozunu iyice ovalayarak kararmış bölgeye dağıt. İyice ovaladığından emin olduktan sonra bezi ıslatarak işleme devam et ve son olarak tencereni duruladıktan sonra yanık izlerinin büyük ölçüde yok olduğunu fark edeceksin.

 

       4. Parlatmak Sandığımızdan Çok Daha Kolay

Mutfaktaki çelik eşyalar bir süre sonra parlaklığını yitirir. Ancak işin uzmanlarından öğrendiğimiz kadarıyla bu kararmaları yok etmek sandığımızdan çok daha kolay. Yemekle kullandığımız limon kabuklarını atmayıp çelik çatal bıçak takımlarımızı bu limon kabukları ile iyice ovalaman ve bir süre bekledikten sonra rutin yıkama işlemini yapman gerekiyor. Bu basit yöntem ile artık çatal ve bıçaklarının ilk günkü parlaklığını koruyabilirsin.

 

  5. Elma Kabuklarından Faydalanmayı İhmal Etme

Çelik tencerelerin iç yüzeyinde oluşan kararmaları yok etmek için birkaç elmadan elde ettiğin kabuklar yeterli olacaktır. Tencerenin içine bir miktar su doldurup içine elma kabuklarını da atarak uzun süre bu suyu tencerenizde kaynatın. Kaynatma işlemi bittikten sonra duruladığın tencere ilk günkü parlaklığına kavuşacaktır.

Web Tasarım