EV TEMİZLİĞİ HAKKINDA PRATİK BİLGİLER

ev temizliği

 

Ev temizliği gözümüzü en çok korkutan, yoran ve hatta ertelemek için can attığımız işlerden biri. Hele çalışan kadınlar için tam bir baş belası. Evi temizlemeye koyulduğumuz o anlarda da içinizden, "Ah keşke çabucak bitse!" dediğinizi duyar gibiyiz. İşte size derde  deva olacak, altın bulmuş kadar sevindirecek ev temizlemenin pratik yollarını sıralıyoruz.  

 

1. Günlük Ev Temizliği

 

ev temizliği

 

Evi temiz tutmak için günlük bir programınızın olması işinizi kolaylaştırır.

Öncelikle yatak toplamak zor geliyorsa, toparlaması zor süslü yatak örtülerinden vazgeçin ve sade bir pike takımı kullanmayı tercih edin.

* Evi her gün düzenli olarak havalandırın. Bütün pencereleri açın ki yeteri kadar hava alabilsin. Hava soğuk dahi olsa bunu esgeçmeyin.

* Elinize bir çamaşır sepeti alın ve etrafta gördüğünüz tüm ıvır zıvırlarıbu sepete atın. Vaktiniz yoksa yerleştirme işini sonra da yapabilirsiniz.

* Kirlilerin dağ gibi olmasını beklemeyin ama her gün de makine çalıştırmak zahmetine girmeyin. Örneğin, renklileri makineye kirledikçe ekleyin ki makine dolduğunda tek yapmanız gereken çalıştırmak olsun.

* Çamaşır asmaktan kurtulmak için kurutma makinesi alın. Böylelikle sık ütü yapma zahmetinden ve masrafından da kurtulmuş olursunuz.

* Küçük el süpürgeniz var evi hızlıca süpürebilirsiniz. Böylece tozları halıda biriktirmemiş olursunuz.

 

2. Haftalık Ev Temizliği

 

ev temizliği

 

Her gün temizliğe vakit ayıramam derseniz haftalık bir program hazırlamanız da işinizi görür.

Pazartesi: Bugünü mutfağa ayırmakla başlayabilirsiniz. Öncelikle mutfak dolaplarının dağınıklığından kurtulun. Vaktiniz kalırsa  mutfak dolaplarını ve kapısını mikrofiber bez ile silin.

Salı: En az mutfak kadar önemli olan banyo, tuvalet ve lavabo temizliğine vakit ayırabilirsiniz. Uygun temizleyiciler kullanarak banyo ve tuvaleti temizleyin.

Çarşamba: Sıra yatak odalarında. İlk yapmanız gereken nevresimleri değiştirmek olsun. Kirli çarşafları makineye atın, yerleri de süpürüp toz alarak günü tamamlayın.

Perşembe: Ortak yaşam alanı olan oturma odası ve salona vakit ayırın. Fazlalıkları toplayın, yerleri süpürün silin ve geriye kalan zamanda toz alın.

Cuma: Bugünü kendinize ve sevdiklerinize ayırın. Haftanın yorgunluğunu atmanız önemli.

Cumartesi: Haftaiçi yemek yapmaya vakit bulamıyorsanız bugünü değerlendirebilirsiniz. Birkaç günlük yemek yapıp dolaba koyabilirsiniz. Böylece haftaiçi "ne pişireceğim?" derdiniz olmaz.

Pazar: Zaten bütün bir hafta temizlik işlerine kısa ve öz vakit ayırdığınız için bugün sadece genel bir toplama işi yapmanız yeterli olacaktır. Gözünüzde büyümezse ütüye vakit ayırabilirsiniz :)

 

3. Aylık Ev Temizliği

 

ev temizligi

 

Günlük ve haftalık ev temizliğinde yapmanıza gerek olmayan ama ev temizliğinde olmazsa olmaz maddelere geçelim:

* İlk olarak duvarları temizlemekle başlayın. Tüm odaları tek tek gezin ve duvarlarda oluşan lekeleri duvarın boyasına zarar vermeyecek şekilde mikrofiber bir bez ve sıvı arap sabunu ile temizleyebilirsiniz. Sirkeli su da işinizi görür.

* Evin kokusunu değiştirmek için perde ve camlara yönelebilirsiniz. Perdeler makinede yıkanırken cam temizliğini yapabilirsiniz.  Cam silme suyuna biraz tuz eklerseniz, camlarınız daha hızlı ve çok daha etkili temizlenir. Doğal yöntemle çözmek isterseniz yine sirkeli su yardımınıza koşar.

* İçi bir şekilde tozlanmmış dolap ve çekmeceleri açıp tozunu alın ve düzenleyin.

* Ve geldi sıra ev temizlemenin en sıkıcı kısmına: Evi süpürmek. Evinizin en dipteki odasından başlayarak süpürün. Eğer yapabiliyorsanız tüm mobilyaları kaldırıp altını da detaylı temizleyin.

* Nihayet son aşamaya geldik: Yerleri silme. Evin tüm köşelerinden başlayarak tüm evi silin. Yerleri sildikten sonra paspasınızı da temizleyin. Son olarak temizliğin başında yıkadığınız perdeleri asın ve  toz kalkan mobilyyaları mikrofiber bezle temizleyin.

 

4. Rutin Ev Temizliği

 

ev temizliği

 

Her gün temizliğe vakit ayırmak imkansız elbette. Ancak işi kısa kısa da olsa rutine oturtabilirseniz hem size bolca vakit kalır hem de temiz ve düzenli bir eve sahip olursunuz.

* Eve aniden gelebilecek bir misafir dağınık yatak görmek istemeyebilir. Öncelikle yatakları toplayın.

* Kalan bulaşıklar temizlemesi zahmetli hale gelir. Bulaşıklarınızı günlük olarak yıkayın ya da bulaşık makinesine yerleştirin.

* Mutfak malumunuz en çok kullanılan ve temiz kalması gereken alan. Bu yüzden her bulaşık yıkadığınızda veya yemek yaptığınızda lavabonuzu bir güzel silin.

* Banyo da tıpkı mutfak gibi sık kullanılan alan olduğu için rutin temizlenmesi gereken yerlerden biri. Lavabo, küvet ve klozeti muhakkak günlük temizleyin.

* Banyo ve mutfakta kullandığınız el, yüz ve diğer havluları mutlaka rutin olarak her 3 günde bir değiştirin.

Web Tasarım